שלום
האם אתם חושבים שהמשבר הכלכלי ישפיע בדרגות גבוהות על ההיי-טק הישראלי??
האם צריך לפחד ולשנות את מקצוע הלימודים למשל, וזה בגלל שמשבר כזה ייקח הרבה מאוד שנים להתאושש ממנו אם אפשר.
מקווה לתשובה כי אני ממש בתחילת התואר ללימודי מדעי המחשב מכאן שאפשר לשנות את המקצוע.
ע"י: יאירזס
שלום לכולם,
ברצוני לכתוב מספר תגובות לתגובות ולשאלה שנשאלה לפניי -
אין ספק שהמשבר הכלכלי הגלובלי ישפיע על רמות השכר, וזאת מכמה סיבות:
1. חברות הייטק רבות מוכרות את תוצרתן בעיקר לארה"ב , ולכן מאוד תלויות במצב הכלכלה בארה"ב.
2. חברות הייטק רבות (בעיקר בשלב הסטרטאפ, אבל לא רק) תלויות בגיוס הון ממוקדים שונים, כגון קרנות הון סיכון. קרנות הון סיכון מגייסות את כספן ממוסדות פיננסיים שונים ברחבי העולם (אתה יכול להסתכל על זה כאפיק השקעה פחות סולידי, אבל אם פוטנציאל תשואה יותר גבוה). כיום מוסדות פיננסיים שכאלה יעדיפו להשקיע פחות באפיקים עם סיכון גבוה, כלומר - יגיע פחות כסף לקרנות הון סיכון, כלומר יגיע פחות כסף לסטרטאפים. קרנות הון סיכון בוחרות היום להשקיע בעיקר בסטרטאפים שאו שנוסדו על ידי יזמים מצליחים מהעבר (מודו וזון נטוורקס הן דוגמאות טובות), או יזמים שבשלב הגיוס כבר מראים שלסטרטאפ שלהם יש מכירות, או קשרים מאוד חזקים בין היזמים לבין הקרן המשקיעה. בכל מקרה, בגלל היות ישראל מעצמה טכנולוגית, יש כאן יותר סטרטאפים ש"רעבים להשקעה", ויש כנראה כרגע פחות כסף להשקעה, מה שאומר שכל סטרטאפ שיגייס יקבל בממוצע פחות כסף, ולכן יוכל לשלם פחות כסף לעובדיו.
3. חברות רבות רוצות להערך ל"יום סגריר" (לדוגמא, חוששות שלקוח יבטל הזמנה, וגם אם ישלם דמי ביטול, הרי הם מופחתים משווי ההזמנה") ולכן הן מחפשות דרך לקצץ את ה burn rate שלהן (קצב שריפת המזומנים), אחת הדרכים - לקצץ בשכר עובדים (הן קיימים והן כאלה שיגוייסו).
4. הכל עניין של היצע וביקוש - אמנם יש עוד משרות פיתוח רבות במשק,אבל חברות רבות מקפיאות גיוסים, ובנוסף לבוגרים שמסיימים ללמוד יש מהנדסי תוכנה שפוטרו בגלי הפיטורים האחרונים וגם כאלה ש"סתם רוצים להחליף מקום עבודה" - על כל משרה יש כרגע יותר תחרות מאשר מקודם. המעסיקים יהיו יותר בררנים וינסו גם להציע משכורות יותר נמוכות.
אבל ! מאוד מאוד חשוב לי להדגיש, כפי שציינו קודמיי - אם אתה (או כל בוגר אחר של מדעי המחשב) באמת אוהב את המקצוע (אני למשל מוביל פיתוח באחד מתחומי העיסוק בחברה בה אני עובד, שסיים את לימודיו בתקופת המשבר הקודם, אבל מה לעשות - אני פריק מחשבים מילדות) - זהו המקצוע בשבילך. משברים באים והולכים. לישראל יש עדיין יתרון יחסי כמעצמת טכנולוגיה על מדינות אחרות, אז יכול להיות ששנה/שנתיים תהיינה רעות (ואולי גם שלוש או ארבע), אבל אחריהן תהיינה שנים טובות, עם משכורות נאות.
בעיניי פיתוח תוכנה הוא דבר מעניין (תלוי כמובן איפה אתה עובד), ויכול להביא את היצירתיות שבך למקומות מגוונים, וישנן אופציות קידום שונות (אם אתה כמובן תתגלה כמפתח טוב).
לאנשים שציינו שהם עזבו את מקום העבודה שלהם לפני שהתחילו במקום העבודה החדש (אז הגיוס שלהם הוקפא והם נותרו ללא עבודה). האם עזבתם לגמרי את מקום העבודה לפני שהתחלתם לחפש? התפטרתם כשראיתם שיש התקדמות בתהליכי הראיונות?
אסור לעזוב מקום עבודה לפני שחתמתם במקום העבודה החדש. מקובל למהנדסי תוכנה ואנשי קיו איי לתת חודש התראה למעסיק ברגע שהם מתפטרים, ולכן כל מעסיק שרוצה להעסיק אותכם צריך לקחת בחשבון שתתחילו לעבוד לפחות אחרי חודש מיום חתימתכם.
כמו כן, איני עורך דין לדיני עבודה, אבל - האם לא מגיע (מבחינה חוקית) פיצוי (נניח בסדר גודל של משכורת אחת או איזו נגזרת שלה) לעובד שנקלע לסיטואציה שבה הוא הודיע על עזיבה בעקבות חתימה במקום עבודה חדש, ובסופו של דבר מקום העבודה החדש לא גייס אותו והוא נותר קירח מכאן ומכאן?
ע"י: 1_אורח_כללי
קרה לי בדיוק אותו דבר ,פשוט אותו מקרה בדיוק.
לא להאמין.
ע"י: 1_אורח_כללי
אני לא רוצה להפחיד, אבל..
בסוף ספטמבר חתמתי על חוזה עם חברה,
ועזבתי את החברה שעבדתי בה בתור סטודנטית (סיימתי השנה את התואר) בשביל המשרה הזו
היתי אמורה להתחיל לעבוד בה לפני שבועיים.
במקום זה אני יושבת פה מול המחשב בבית ונכנסת לכל מיני פורומים לעניני עבודה בתכנה.
שבוע לפני שהיתי צריכה להתחיל כבר בעבודה החדשה, ושלושה ימים אחרי שעזבתי את העבודה הקודמת, הודיעו לי מהחברה החדשה שהם מבטלים את הגיוס שלי, וזה למרות שחתמו על החוזה.
מיותר לציין שזה קרה בגלל המצב הכלכלי, שעדין לא הגיע בכלל לשיאו.
כלכלנים משערים שיקח עשור לפחות כדי לחזור ולהתאזן...
ואכן, לפני חודשיים כשחיפשתי עבודה התקשרו אלי מלא חברות לקבוע ראיונות עבודה,
וברגע שמצאתי אחת שאהבתי הפסקתי לחפש.
ועכשיו כשאני מחפשת עבודה כבר שבועיים, נקבע לי רק ראיון אחד...
נקוה שזה יעבור...
ע"י: admin
תשמע אתה צודק אבל הבעיה שלכל דבר יש את הבעיות שלו.
למשל בההי-טק (אני עוד לא עובד בזה) יש שחיקה והמון השקעת זמן.
בתחום שהזכרתי גם שחיקה אבל איך אומרים עבודה לא מעניינת ולא מאתגרת .
לכן אני עוד לא יודע על מה כדאי לוותר.
ע"י: 1_אורח_כללי
ללא קשר למשבר - אם אתה לא אוהב את מה שאתה לומד תעבור למשהו שאתה מתחבר אליו ואוהב או חושב שמתאים ל ואתה אוהב !
החיים קצרים מדי בשביל ללמוד א לעבוד במשהו שאתה לא אוהב או לא מתאים לך ...
זה רק יתסכל אותך ובסוף גם ישחק אותך הרבה יותר כך שזה גם לא כלכלי בסופו של דבר !
ע"י: 1_אורח_כללי
תודה רבה על התגובה.
אבל תשמע אם הייתי חושב לעבור לתחום מסויים הייתי חושב לעבור לתחום רפואת השיניים.
שם אתה זה שאחראי על הזמן שלך , הפרטיות שלך ואתה עצמאי ותוך זמן קצר יחסית אתה מקבל שם והכיס מתחיל להתנפח.
האם אני צודק????
השערה זו צצה אצלי פתאום בגלל משבר זה.
ע"י: 1_אורח_כללי
שלום,
המשבר צפוי להראות סימנים בשוק ההייטק כאשר יתפרסמו הדוחות הכספיים של חברות ההייטק הציבוריות בארה"ב לגבי הרבעון האחרון של 2008. דוחות אלו מתפרסמים כחודשיים-שלושה מתחילת 2009. בדרך צפויות להגיע אזהרות רווח מצד חברות הטכנולוגיה, ולגרום ירידה נוספת בשערי המניות. בדרך צפיות להגיע גם הודעות על פיטורי עובדים.
במצב כזה, ייתכן שעד שתסיים את לימודיך, לא רק שהמשבר הנוכחי יסתיים, אלא יגיע אחר נוסף במקומו...
זה אומר, שממש אין קשר בין המשבר הנוכחי, ובין החשש מאי מציאת עבודה. בינתיים תשקיע בלימודים, וכשתרגיש שיש סימני יציאה מהמשבר וחברות חוזרות לגייס עובדים, תנסה להשתלב בשוק העבודה אפילו בתור סטודנט.
לגבי שינוי תוכניות - ממש אין טעם. כל תחום אחר שאליו תפנה, עשוי גם הוא להיות מושפע מהמשבר, ובסופו של דבר גם תחום זה יגיע יומו להיחלץ מהמשבר.