מה לשאול את המראיין בראיון עבודה?

מאת JobHunt

זה הזמן לשאול

כולנו נתקלנו בשאלה – בסיומו של כל ראיון עבודה: "יש לך שאלות?"

אם חשבתם שזו שאלה עם פוטנציאל מכשיל – אתם צודקים!

האם זה באמת המקום שלכם לשאול או שזו עוד דרך לבחון אתכם?

האם צריך לשאול שאלות או לא? אם כן – אילו שאלות לשאול? מה השאלות האלה מלמדות עליכם כמועמדים? כעובדים פונציאליים? האם בנקודה זו של הראיון יש מידע שתוכלו לקבל?

אז בואו ננסה לענות…

לכל ראיון עבודה יש כמה חלקים סטנדרטיים:

הראיון, כמעט תמיד, יתחיל בבקשה "ספר/י לי על עצמך", ימשיך בהצגה קצרה של החברה והתפקיד המדובר, לפעמים המראיין יציג את עצמו ותפקידו…

הראיון יכלול שאלות על קשיים במקומות עבודה קודמים, סיבות לעזיבה, אתגרים בתפקיד ומוטיבציות לתפקיד הבא, יחסים עם חברים-לעבודה ועוד.

לבסוף, הראיון יסתיים, אבל עוד רגע אחד… המראיינת מפנה את אור הזרקור ושואל: "יש לך שאלות?"

לשאלה הזאת מספר פונקציות אפשריות:

א. נימוס: זהו סוף הפגישה ומן הראוי לתת גם לכם מקום להתבטא ולשאול שאלות, שהרי הגעתם להתראיין מתוך מוטיבציה של בחינת התאמה הדדית.

ב. טיפול בהסתייגויות: אתם מועמדים נחשקים כך שיש למראיינת עניין לזהות נקודות ההסתייגויות/חשש שלכם ולטפל בהן – במטרה לקדם את המוטיבציה שלכם להשתלב בחברה.

ג. בחינה: זהו המקום שבו אתם נבחנים על המידה שבה הכנתם את עצמכם לראיון, קראתם על החברה ועל מוצריה, למדתם את התפקיד ועוד. כמו כן, הבחינה יכולה לבדוק מה מעניין אתכם וחשוב לכם במקום העבודה הפוטנציאלי.

אז מה עושים ואיך עונים לשאלה?

לפני הכל – הכינו שעורים בית! לימדו את החברה, את מוצריה, עובדיה וכל מידע שתוכלו לקבל לגביה. נסחו לעצמכם שאלות ענייניות, בהתאם לידע שרכשתם. השאלות האלו צריכות להביע מידה של ידע מקצועי ושל מחקר על החברה, אבל לא לאיים – אסור שיווצר מצב שבו אתם מציגים את עצמכם בצורה שאננה/מתנשאת

העלו חששות – בצורה מושכלת. אם יש לכם חששות – זה המקום להעלות אותם ולקבל מענה. עם זאת, חשוב שתעשו את זה בצורה נבונה. זה לא המקום לשאול, למשל, לגבי גובה השכר או תוכנית ההטבות. לעומת זאת, אפשר לשאול לגבי עבודת הצוות שאתם עתידים להשתלב בו, המוצר ועוד.

אם אתם רוצים לקבל מידע ויחד עם זאת, חוששים שתראו כאילו לא למדתם מספיק לפני ההגעה לראיון – דרך מצוינת לפטור את זה היא באמצעות ניסוח השאלה. נסחו את השאלה בצורה של לשאול לדעתו של המראיינ/ת.

תוכלו לשאול את המראיינת מה הכי מרגש אותה לקראת פעילות החברה בשנה הבאה, במקום לשאול על תחזית הפעילות של החברה, למשל.

במקום לשאול ישירות על התרבות הארגונית, אפשר לשאול את המראיינת מה החלק החביב ביותר בעבודת הצוות ומה החלק שפחות מועדף.

יש לכם רעיונות נוספים? שאלות?

אשמח לשמוע!

anat.peri@jobhunt.co.il

ענת

השאר תגובה